Members comments:

 =  excelent
ion amariutei
[26.Aug.03 20:06]
la fel ca fulgii, firele de ploaie, clipele, poemul obtine coeziunea abordand din unghiuri diferite aceiasi idee, melancolia trecerii, a repetitiei. textualismul (auto)ironic din *melancolie livresca (cioranism)* ofera un contrapunct binevenit

+ Echilibru
Geta Adam
[22.Oct.03 19:07]
Cred ca despre astea e vorba:)
Iata cateva secvente in echilibru.
Se misca luna, ceasul, ziua, ploaia, fulgii, umbrele, totul e miscare, e transferul sinelui catre sine intr-o bucurie amestecata cu tristete.

Pentru steluta asta, te rog sa nu-mi mai multumesti:)

 =  auto-comentariu
liviu dascalu
[23.Oct.03 17:16]
De data asta te contrazic, Geta Adam, cand spui ca in aceste haiku-uri "totul e in miscare". Dimpotriva, exprima un cult al imobilitatii.
In primul haiku e vorba de regasirea linistii caminului. Te intalnesti cu tine insuti ca si cum nimic nu s-a schimbat. Stare proiectata, cu o (auto)ironie blanda, asupra...cosmosului ("luna e parcata/ in fata ferestrei").
Cioranismul din al doilea haiku exprima o uimire in fata ... voi spune cuvinte sforaitoare: trecerii ineluctabile a timpului, ca si cum jocul ar continua; dupa Cioran, totul a fost deja jucat/vazut/scris, nu-i asa? Imobilitatea e, din nou, preferabila miscarii.
"Lanturile de sticla ale zilei" sunt cele care te impiedica sa iesi din "labirintul" unei clipe; totul in cheia derizoriul, intrucat "labirintul" e asociat cu desenul labirintin al urechii, iar lanturile au taria sticlei; oprelistea, limita, e derizorie, actiunea care tinde sa depaseasca limita, in consecinta, e si ea derizorie. Din nou, votul apartine imobilitatii.
"ploaie de vara", sigur, totul e schimbare in acest dans al elementelor. Dar comentariul meu e sceptic: "retorica scurta din/ chipul mastii, doar".
Caderea fulgilor, aceasta noua ipostaza a schimbarii, e asociata cu decaderea.
Batranii citind "doar umbrele aruncate de vant" sunt imobili ca niste statui, astfel incat si miscarea insignifianta a unor umbre de pe pagini e observabila, prin contrast. Citind umbrele isi anticipeaza, poate, moartea, cu un sentiment senin de impacare. E gresit spus, "anticipeaza". In indiferenta lor, ei sunt dincolo de aceasta schimbare. Seninatate divina, daca nu e prea mult spus.

 =  explicatie pentru comentariul precedent
liviu dascalu
[23.Oct.03 17:19]
In raport cu propriile poeme, reclam statutul unui oarecare cititor. Nu am intentionat niciodata o anumita metafora, astfel incat atunci cand ii dau un sens o fac cu aceeasi marja de hazard cu care o fac si ceilalti.
Am si avantajul distantarii in timp, intrucat sunt poeme foarte vechi. Asupra celor noi nu voi putea face acelasi lucru, cred.

 =  explicatie puerila asupra miscarii
Geta Adam
[23.Oct.03 21:15]
De ce am vazut eu miscare:
1. luna e aparitia ce determina trezirea noptii, a intunericului. Faptul ca ea e „din nou acasa’ m-a facut sa ma gandesc la o repetitie, mi-a creat sentimentul alternantei luminii cu intunericul, o rotatie a faptelor, gandului, timpului.
2. E uimirea ca timpul inca mai exista, bataia ceasului o spune, chiar si „numai din greseala”, ceea ce inseamna ca nu totul a fost vazut/scris/jucat.
3. De acord cu asocierea cu labirintul, asta implica insa o anumita zbatere, lipsa miscarii ar insemna resemnare, si nu cred ca asta ai vrut sa evidentiezi.
4. Schimbarile nu sunt statice, implica o anumita miscare
5. Da, e decadere, dar e una continua, nu vad aici nici o frantura de imobilitate. Statica e poate, doar prezenta divina, camuflata.
6. Aici sunt mai mult de acord cu tine, cred ca m-am grabit putin. Cred ca nu am vazut decat ochii cuprinzand trecerea timpului.

Tot ce am scris mai sus e raspunsul sufletului, care asta a vazut, la naiba:)
Eu nu citesc niciodata poezia cu mintea, nu pot. Poate de aceea nu stiu nici s-o interpretez.

Cu deosebit respect,

Geta Adam




To be able to add comments you must be browsing using the language this text uses.

Use the existing link (near text registration date), or choose the specific language and acces this text again.

Go back !