Members comments:

 =  cititorul Florina zambeste pentru ca
Florina Daniela Bordieanu
[13.Nov.06 23:27]
aici il vazui pe Nanu , prin straduinta de furnica, atenta la fiecare firisor de cuvant, straduinta "de a deghiza o fire elegiacă, sensibilă la metafizic, prin exuberanță și diversificare a punctelor de vedere este evidentă. "

citindu-ti articolul, cand am ajuns la partea cu metafora, mi-ai amintit cum am primit chiar o lectie live marca Anton, despre cum sa scrii o poezie fara metafore.
citatul dat de tine justifica la fix țelul in cauza :)

mi-o placut teribil cum il catalogasi pe Liviu scriind despre Liviu, uite aici: "pervertit până la a-și recâștiga inocența, samurai împăciutor"
chiar asa-i:)
i-am citit aproape toate poeziile taman pentru ca am fost convinsa ca-n ele pot gasi de fiecare data alt joc, alta provocare.

si poate pentru ca are "o scriitură ademenitoare prin claritate, concizie și vioiciune pigmentată cu melancolie, umor și imaginație poznașă"

si pentru ca, in gri-ul asta general, versul lui Nanu ma face sa gandesc zambind.
pentru mine nu-i putin lucru.

personal, felix, ma bucur pentru articol.
e scris pe intelesurile mele:)

 =  trist
serban georgescu
[14.Nov.06 12:38]
Daca Liviu Nanu este in faza experimentului, adica un incepator neexperimentat (asa cum se poate deduce din tonul afirmatiei - care, in treacat fie zis, sugereaza o anume nerusinare a autorului ei) atunci inseamna ca Gigi Becali (stiti voi cine, ala, varu' lu' Kant) e scriitorul desavarsit al momentului si Marean Vanghele il urmeaza de aproape.

Ati cam incurcat valorile domnu' Felix.

Ca de obicei, scriitura de dragul scriiturii... si cam atat.

Nici nu e de mirare ca Liviu Nanu nu este recunoscut de o lume literara in care se scriu asemenea bazaconii

 =  dle georgescu,eu zic sa puneti mana pe
felix nicolau
[14.Nov.06 17:52]
carte si sa vedeti ca a fi in faza experimentelor nu are nimic rau, practicandu-se chiar diferenta dintre avangarda si experimentalism (v. Guglielmi). si eu sunt in faza asta si in ea vreau sa raman mereu, pt ca arata vitalitate.

 =  Parere
Andu Moldovean
[14.Nov.06 18:20]
Un articol bun, o analiza dintr-un punct de vedere care se vrea cat mai documentat, ramanand subiectiv. De fapt asta am apreciat intotdeauna la Felix ca el nu emite pretentii de universalitate. Omul asta e de un bun simt artistic strict personal si imi asum cu tarie aceasta afirmatie. Iar a spune ca Liviu Nanu este "in faza experimentelor" este ca si cum ai spune ca Liviu Nanu este "un etern copil"... are cineva ceva impotriva la asta?
Bobadil.

 =  parere
daniele
[14.Nov.06 21:30]
exagereaza Felix legat de influente. in rest, am citit volumul cam in aceeasi cheie, dar o sa-l recitesc :)

 =  da
serban georgescu
[14.Nov.06 23:25]
Nu am spus ca a fi in faza experimentelor este ceva rau in sine ci am reprosat tonul afirmatiei care vadeste o anume autosuficienta si prepotenta a autorului ei. Imi evoca un arendas care si-a doborat boierul la pamant si care isi imagineaza ca apasandu-i grumazul cu cizma va putea deveni el insusi aristocrat.

In ce priveste experimentul in sine, eu insumi ma aflu in faza de experiment si cred ca orice om constient simte la fel. Numai ca eu prefer sa fiu considerat mort, iar interventiile mele drept simple halucinatii.

Pe foarte curand.

 =  cu sarma-n coaste
felix nicolau
[15.Nov.06 23:00]
intr-un fel ma bucur ca liviu a priceput ca e bine sa se vada cu ochii altuia; ca andu, ca prieten al lui liviu si-a dat seama ca nu sunt rau-intentionat si, a la fin de la fin, ma bucur ca mi s-a sarit la gat, pt ca, altfel, amic cum sunt cu liviu, s-ar fi zis ca il gadil si ca dau periute.

 =  O politică editorială perdantă și compromițătoare
Traian Calin Uba
[16.Nov.06 11:46]
Mă raliez opiniei lui Șerban Georgescu. În articolul semnat de Felix Nicolau, sensul experimentărilor și căutărilor atribiute lui Liviu Nanu nu este cel – ulterior invocat, cu ipocrizie, de autorul articolului – de experimentalism , ci de bâjbâire din partea unui poet căruia i – ar lipsi identitatea artistică. În sensul acesta pledează majoritatea judecăților « de valoare » prin care Liviu Nanu este « executat » ca poet : « traversarea multiplelor mode poetice », « pendularea între Arghezi și V. Vasilievici », « saltul de la maniera Zaharia Stancu » « la maniera Baudelaire », poza lui Nichita care « nu lipsește de pe raftul cu idoli », prezența lui Bacovia « ca bomboana de pe tort »(ca să nu spună « de pe colivă »), « ispita copierii maeștrilor », la care se adaugă finalul echivoc al articolului în care poetul depersonalizat – în « viziunea » lui Felix Nicolau – este invitat să purceadă la « întrebuințarea tastaturii proprii, cu butoane personalizate ».
Nu țin să polemizez cu Felix Nicolau. Îi atrag însă atenția că nu este un simplu membru al acestui site și că pe de-o parte îl anulează pe Liviu Nanu (care, ne place sau nu, este un « nume » remarcat încă de la debut de Constanța Buzea și intrat ulerior în atenția favorabilă a criticii), iar pe de altă parte încurajază prin comentariile sale un « obsedat de autenticitatea spermatică » precum Andrei Ruse, bunăoară. Este o politică editorială perdantă și compromițătoare în conditiile în care site-ul abundă de obsedați și imbecili (care, conform manifestului « boieresc », ar trebui să tacă sau să-și ia tălpășița !) în timp ce valorile (din care face parte și Liviu Nanu) pot fi numărate pe degete. Aș putea oferi numeroase exemple în sprijinul celor afirmate dar mi-e silă să bag pixul în rahat. Încotro, domnilor editori ?


 =  carcoteala
serban georgescu
[16.Nov.06 11:48]
Domnule draga, aici nu este vorba despre justificari, prietenii, neprietenii, dragoste sau nedragoste ci este vorba despre o atitudine, despre un anumit tip de abordare a lucrurilor care tradeaza un anume caracter al celui care scrie.

Una este sa spui ca x face experimente (asta e ok nimeni nu are nimic impotriva, e natural si sanatos) si cu totul altceva este sa spui ca x se afla in faza de experiment, pentru ca in felul asta il plasezi intr-o anume categorie, care in acest caz e total nepotrivita, intelegi matale?

Cand spui despre Liviu Nanu ca se afla in faza de experiment, mi-l si imaginez cu o bonetica in cap, cu scutece si suzeta, zdranganind dintr-o jucarica si oracaind de foame, ceea ce, hai sa fim de acord e cam aiurea.

Tie ca autor al acestei recenzii, cronica sau cum s-o numi ea in limbajul asta de specialitate, ti-ar fi fost foarte usor sa spui pur si simplu "Liviu Nanu este un autor care face neincetat experimente, se afla permanent in cautare...blablabla" dar spunand sec si fara echivoc ca "este în faza experimentului" este dupa parerea mea o dovada de aroganta.

In fine, nu stiu ce mi-a venit.

La urma urmei e totuna.

Unii scriu literatura si altii scriu despre cei care scriu literatura, asa a fost dintotdeauna, stiu prea bine.

Les canailles plumieres ecrivassierres, cum spune Mirabeau, sunt poate un rau necesar, dar care mai mult incurca decat descurca lucrurile. Fiecare ar trebui sa scrie despre propriile lui idei si nu despre ale altora dar se pare ca n-a fost, n-a fost asa

S-auzim de bine.

 =  au contraire
felix nicolau
[16.Nov.06 14:41]
au contraire, Liviu Nanu - si de asta il apreciez eu, pt ca este inteligent - a stiut sa vada exact ceea ce am zis eu aici: anume ca are o antecedenta poetica nobiliara si ca, pe de alta parte, atunci cand se debaraseaza de ea si devine el insusi, e poet de curse. Nu cred ca am zis nimic neargumentat si nu cred ca "la cronaca" ar sfarsi in deductii negativiste, deprimante. O spun raspicat - Liviu Nanu trebuie sa scrie strict despre el , din el si dincolo de el; sa nu se uite inapoi decat cu manie.

 =  Cronică bună la o carte bună
Florin Hălălău
[16.Nov.06 22:37]
Mă mir că nu toată lumea și-a dat seama că recenzia lui Felix este favorabilă. Liviu Nanu nu iese deloc șifonat, din contră, îi sînt evidențiate calitățile scriiturii și ești convins după ce ai citit cronica să mergi să cumperi cartea. Dacă n-aș fi avut-o deja, acum eram la librărie.

 =  noematique
noemi kronstadt
[17.Nov.06 20:10]
daca am priceput limpede, domnul georgescu acuza uzul nefericit si pagubos al verbului " a experimenta", aplicat maturitatii ,deja confirmate poetic, a domnului nanu...
as zice ca pana aici e doar o controversa stilistica, o galceava amicala , un pas des deux mai zvacnit, in care legile armoniei nu sunt, totusi, abuzate
demna de luare aminte mi se pare, insa, revolta decent tinuta in frau, inca , a domnului georgescu, indreptata spre cei produc exclusiv reflectii si reflexii ale celor ce trudesc autentic creator in acest spatiu al scriiturii artistice
mie imi pare ca a "scrie despre" este un alt fel de a "fi in ", iar prezenta cat se poate de vioaie a agonicilor aici si toate bibliotecile lumii justifica explicit si mult mai autoritar decat mine ceea ce incerc sa arat, cu modestie de profan
reticentilor le propun un experiment :..a scrie mult si a cenzura orice feed back....daca fiorul liric si productivitatea se mentin intacte, atunci suntem pe cale sa dinamitam cateva dintre cele mai trainice legi ale psihicului, ceea ce voi intampina cu onorurile cuvenite

+ despre Liviu Nanu și Felix Nicolau
Ioana Bogdan
[17.Nov.06 21:21]

Îmi pare rău că trebuie să nu fiu de acord cu domnul Uba. Nu cred că mai putem vorbi de cronici favorabile/ defavorabile, dacă ne dorim o literatură nouă, nealterată. Cred că, tocmai, sensul manifestulului boieresc ar trebui sa meargă în direcția unor cronici obiective, fără compromisuri. În același timp, mă îndoiesc că eleganța i-ar lipsi lui Felix Nicolau, pentru că și asta e o nuanță care colorează specificul boieresc. Însă e o eleganță autoritară, a cuvântului tare. De ce ar fi jignitoare și de-personalizatoare o sintagmă ca "biblioteca de idoli" când, în fapt, cei mai mulți dintre noi avem biblioteca noastră de idoli? Pentru că e adevărată? Literatura de azi are nevoie de critici care să spună adevărul, altfel artistul va continua să se autoiluzioneze. Nu mai vorbesc că niciun act artistic nu e posibil fără permanenta căutare de sine a autorului.

În cronica lui Felix Nicolau, eu l-am regăsit întru totul pe Liviu Nanu pe care continui să-l citesc cu plăcere și care întotdeauna mă surprinde. Și care, în opinia mea, e cel mai bun autor de catrenuri (în limbaj postmodern) de pe poezie.ro.

 =  victime si calau
felix nicolau
[18.Nov.06 05:14]
florin, cu care sunt coleg de cronnica in ultimul numar al revistei "feed-back"-unde apare si cronica de fata-ainteles perfect care e rostul unei cronici

noemi - oricat de rafinat-ironica ar fi interventia ta, criticul ramane in mintea multora o fiinta patibulara. de aia raman eu scriitor, inca n-am chef sa atarn cu limba de-un cot.

ioana - ma bucur ca ai subliniat si tu ca intentia mea nu a fost sa-l minimalizez pe liviu, ceea ce, stricto sensu, ar fi fost aproape rizibil...

 =  această cronică
Cosmin Dragomir
[19.Nov.06 22:56]
este una pozitivă. scurt și la obiect

 =  twisted sound
Raul Huluban
[19.Nov.06 23:05]
Să nu fiu înțeles greșit, dar "reprezentanții generației 2000, obsedați de autenticitatea spermatică, cum sunt" pentru mine cel puțin sună a gratuitate care nu-și prea are locul, sunt și multe valențe bune și merite ale acestei "ghenerații", totuși.

 =  pozitivisme
felix-narcis nicolau
[19.Nov.06 23:19]
e drept ca mai sunt si unii pidosnici, care unmla la autenticitatea anusiana, cum e urmanov. acuma nu te-am inteles deloc gresit, si eu admir autenticitatea spermatica, doar ca nu ma las obsedat de ea, desi peretii gym-ului din cartierul meu sunt incarcati de tipe in pozitii mistrete. o sa-l iau si pe cosminas acolo, ca sa vorbim in liniste despre mitos, tosa, sociu, dupa care sa trecem la chestii serioase, gen kafka...

 =  cu mulțumiri
Liviu Nanu
[20.Nov.06 09:47]
Se pare că s-a încheiat șirul comentariilor, deja discuția a intrat pe alte făgașe, prin urmare îmi permit și eu să mulțumesc domnului Felix pentru această cronică, dar și celorlalți comentatori, care fie au văzut alte valențe în lirica mea, fie n-au acceptat puctele de vedere ale autorului, fie au fost de acord cu acesta. Rostul criticii este să "radiografieze" opera scriitorului și să-l traducă pe înțelesul cititorilor, să le ofere acestora o cheie de lectură, atunci cînd aceasta este mai puțin vizibilă. Prin aceasta, criticul își asumă un rol secundar, rămînînd de obicei în penumbră, ceea ce este cam frustrant. A reușit să facă asta domnul Felix? Sau a scris domnia sa doar pentru un anumit public avizat? numai cititorii pot decide. Cititorii acestei cronici evident și eventual și cititorii cărții la care face referire, a căror părere (destul de puțini fiind aceștia) în mare parte este cunoscută.
În concluzie rămîn recunoscător autorului și comentatorilor care și-au exprimat opiniile aici.

 =  mit vergnugung
felix-narcis nicolau
[20.Nov.06 22:30]
cu placere, domnule Liviu, dupa cum vedeti, ati scapat cu viata si, in plus, toata lumea v-a luat apararea, atat cei pro, cat si cei contra. Deci sunteti un tip tare simpatic. Daca mai scrieti, mai comentam.

 =  dragi
serban georgescu
[21.Nov.06 12:07]
Dragi prieteni, doamnelor și domnilor, meine Damen und Herren, mesdammes et monsieurs, signore e signori, dragi tovarăși și pretini, compagneros,

bădișori și bădișoare

Tin sa precizez ca intenția mea nu este și nu a fost aceea de a-i lua apărarea lui Liviu. Nu cred că el are nevoie de așa ceva și, de altfel, nu îmi stă în obicei să iau apărarea nimănui știut fiind faptul că orice om nu are decât ceea ce merită și că fiecare pasăre pe limba ei piere.

Eu am vrut să spun (și chiar am spus) cu totul și cu totul altceva – și sunt sigur că cine a vut să audă ce am spus a auzit.

 =  volta in vant
noemi kronstadt
[21.Nov.06 17:34]
ma intorc, domnule georgescu, spre a va spune ca ma enervati
nimeni nu l-a socotit pe domnul nanu ca fiind atacat/prejudiciat/rarefiat, deci, in cautare de avocat oficios
e fals rationamentul potrivit caruia orice om are ce merita, afara doar daca prin merit intelegeti cauzalitatea universala si alte asemenea de aceeasi anvergura
iar pasarile mai pot pieri si cu limba taiata, ori fredonand a la mode




To be able to add comments you must be browsing using the language this text uses.

Use the existing link (near text registration date), or choose the specific language and acces this text again.

Go back !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0