Members comments:

 =  Bun titlu. Edificator.
Andrei Horia Gheorghiu
[05.Dec.04 00:29]
Domnule Gălățeanu,
nu mă așteptam să găsesc în pagina dumneavoastră o asemenea banalitate.
Bineînțeles că dacă nu sunt bani nu este nici cultură. Așa a fost de când lumea. Sau de când banii. Sau de când cultura. Dar nu cred că lipsa banilor este impedimentul principal, ci lipsa timpului. Acum nu are nimeni timp pentru că, sper deosebire de alte perioade la care faceți referire, acum se pot face bani. Atunci nu se putea.
Titlul, trebuie să recunosc, are putere edificatoare asupra opțiunii dumneavoastră.
Cât despre comparația ambiguă a prețului unei cărți aici/acolo, acum/atunci nu se înțelege mare lucru. Tot ce știu este că înainte de 1989 nu existau Euro.
În plus, sunt dezamăgit de patetismul abundent în text. Se pierde mesajul.
Tinerii fără o lețcaie în buzunar, dacă vor să citească, o pot face acum, ca și atunci, abonându-se la biblioteci, care, slavă Domnului, nu au dat faliment. Dimpotrivă.

 =  foame de bani
Petrescu Ionut Mihai
[05.Dec.04 14:11]
este destul de obositor textul dumitale pentru ca lanseaza o sumedenie de provocari, provocari care nu pot sa fie si nici nu sunt intemeiate. textul este construit prin afirmatii obiective, impersonale, care se continua, printr-o presupusa legatura cauzala, cu afirmatii despre 'mine'- care citesc aceste randuri si despre cei ca mine, despre 'noi' adica. Si toate astea... pentru ca:"Am făcut cunoștință cu o revistă extrem de interesantă de istorie, tipărită în Franța".
eu stiu despre detinutii politici care se pricepeau sa-si pacaleasca stomacul. cum? organizau minutios momentul pranzului. erau oameni de buna traditie care nu ar fi inceput un pahar fara sa dea noroc cu ceilalti. probabil ca astfel se simteau ca la un ospat imparatesc, si castigau mult mai mult decat un taximetrist grabit dintr-un fastfood costisitor.

 =  Biafra spirituală
Camelian Propinatiu
[02.Oct.05 19:06]
Domnul Galateanu este un bun român, deoarece Biafra spirituală pe care o construiește capitalismul Top 30000 cauzează la siguranța națională.
Contra violetei limbi europene, English (United States), nu te aperi cu elicoptere Dracula, ci cu vrafuri de cărți citite. Conspectate chiar.
Tineretul, însă, nu e niciodată vinovat.
Dealtfel, incultura sa va crește exploziv prin scăderea erudiției în rândurile resurselor umane ale învățământului nostru neatractiv ca leafă.
Nu prea mai are cine să argumenteze credibil superioritatea lui Beethoven asupra lui Bâtă din Văleni.
Iar tipul uman propus de tembeliziuni ca alternativă idealului educațional din școli nu prea le are cu cultura.
Din păcate, bibliotecile se vor mai confrunta cu frecvența redusă, începând cu cele liceale, pe toată periada Tranziției.

 =  Domnului Gheorghiu, cu tristețe
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Domnule Gheorghiu, probabil că nu sunteți în România- dacă sunteți înseamnă că nu frecventați bibliotecile. O bibliotecă de cartier-cele mai la îndemână, are, anual, între 150.000 ...300.000 lei pentru achiziții. Ce se poate achiziționa cu banii aceștia ? Singura bibliotecă relativ "la zi" cu cele apărute este BCU la care nu are toată lumea acces- mai ales cei din provincie. Așa că, în privința aceasta nu aveți dreptate. Am mai vrut să spulber un mit- și anume că literatura, cărțile ar fi scumpe în vest. Nu sunt scumpe-raportat la un salariu de acolo. Sunt scumpe la noi datorită nerușinării și poftei de bani a editorilor.

 =  Domnului Petrescu, cu nedumerire
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Domnule Petrescu, vorba unui cunoscut "ce-are vaca cu vacanța ?". Ce-are starea culturii azi, la noi, de fapt accesibilitatea culturii cu deținuții politici ? Sau mi-a scăpat mie ceva ? Cât despre revista de istorie, este o chestiune de cultură, pur și simplu- nu neapărat pentru istorici. Orice om "cult" ar trebui să aibă posibilitatea să-și lărgească oriznotul de cunoaștere lecturând materiale din alte domenii decât al său.

 =  perfect de acord
chiran corina
[02.Oct.05 19:06]
sunt foarte de acord cu ideea eseului. una din marile surse ale lipsei de cultura o constituie saracia.
cunosc bucuria pe care mi-o da o carte pe care mi-o doream de mult, si pe care ajung sa mi-o cumpar in ziua bursei.
e adevarat ca biblioteci exista si azi, asa ca si alta data...mult mai dotate chiar, dar unde-i satisfactia colectiei pe care tu singur ti-o alcatuiesti si-o consulti de cate ori simti nevoia?
iar mica lectie de economie cu raportul leu-euro, nu strica, avand in vedere ca vrem sa intram in europa...
de fapt asta-i orcarui roman, care paraseste tara. cand se intoarce, simte nevoia de a raporta totul la euro si sfarseste prin dezamagirea ca afara totul evolueaza, iar la noi e din rau in mai rau.

 =  Punct de vedere...studentesc
Circhelan Andrei
[02.Oct.05 19:06]
Ceea ce mi se pare mie oarecum gresit in ceea ce am vazut pana acum in discutia domniilor voastre este faptul ca atunci cand ziceti "cultura" ziceti doar "carti". Domnilor, cultura se poate manifesta sub multe forme si nu se rezuma doar la carti.Da, cartile sunt intr-adevar foarte scumpe si un punct de pornire indicat, dar exista metode alternative de a avea acces la carti: anticariate, prieteni, etc. Iar in privinta colectiei personale... cu regret o spun dar, da, am furat destul de multe carti pana acum.
Continui amintindu-va ca mai exista si cultura populara (Pop) care il include si pe proverbialul "Bata de la Valeni". Nu e cazul sa avem o viziune elitista asupra culturii (desi semidoctii si proletcultismul sunt in floare) atat timp cat exista teatrul, muzica (intr-adevar mentionata dar prea putin) si Internetul. Cliseul zilei vine din partea mea si suna in felul urmator: where there is a will there is a way.




To be able to add comments you must be browsing using the language this text uses.

Use the existing link (near text registration date), or choose the specific language and acces this text again.

Go back !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0