Members comments:

 =  mortii cu mortii ..dar vii cu cine?
Cristea Loredana
[14.Mar.05 13:58]
Dumnezeu s-o ierte pe Nina...uite ca sunt chiar trista:(

 =  Da Vinci Code
Daniel Ciolea
[14.Mar.05 19:43]
eu väd următoarele:
Doamna Miorita are ceva de spus, și încă important: e vorba de codul Da Vinci, prin care ea transmite un mesaj codificast (să nu uităm că este profesoară de matematică) anumitor persoane (și din nou, să nu uităm de decorațiile militare care i-au trecut prin mână!!!).
"nina" este traducerea in germană a lui "al nouălea", prin care, în limbaj criptografic germanii anunțau Statul major posibilitatea intercepției corespondenței de către inamic.
Doar 50 de ani mai târziu, aceste practici sunt reluate:
1959 se traduce prin: anul 59-19=40.
"august" se înțelege ca "de clasă înaltă", ori "top secret"
Localizarea este Eforie Sud, adică partea de jos a unei fericiri profunde = Bayern, ca fiind sudul Germaniei.
Povestirea ne spune că, "prin teren plin de bolovani și buruieni" adică teren accidentat și nepopulat, un general cu escorta sa a căzut într-o capcană și transportul important pe care il însoțea a fost distrus (împiedicatul, sufertașul cu "traiectorie ciudată" etc. "Nu știam ce să facem" e clar, dar mai clar apare totul in povestire la "idea" că "bucătăria a fost bombardată".
"pământul ca un burete a absorbit" ne semnalează autorii atentatului, localnicii care au disparut fără urmă apoi cu o parte din pradă.
Apoi ni se spune de Vișeu de Sus, care e clar că era folosit de superiori, că subordonații aveau acces doar la cel de dedesupt. Acolo era o unitate cu asistente medicale care răspundea de Școala Ajutătoare = unitatea de rezerviști.
Se spune despre aur și despre "șnur pentru lasetă", deci informatorii plătiți care întindeau capcane dibace.
Se mai anunță și despre o revoltă în număr mare care coincidea cu Paștele, dar fără urmări.
Numele oficial care ni se anunță apoi nu mai este de actualitate.
Și din nou "august" adică "top secret", iar "2003" îndeamnă la recitire, căci 2003X2=4006, iar 4+0+0+6=10, cât primesc eu pentru această decifrare.


 =  analiza incompleta
Cristea Loredana
[14.Mar.05 20:19]
Daca tot esti asa de dibace, spune-ne ce semnificatie au macaroanele, faceau parte din strategia de aparare?, sau erau doar pentru abaterea atentiei fortelor inamice de la adevaratul scop al intregii povestiri:RECUPERAREA BRANZOAICEI!!!

 =  Deslușire
Daniel Ciolea
[14.Mar.05 20:36]
Macaroanele au dintotdeauna o semnificatie metaforică: Sunt simbolul bărbăției soldatului, care e pus în fața lor și trebuie să dea dovadă de tărie, mâncându-le cu porția la gamelă. Aici mesajul nostru arată clar că soldații s-au purtat ca niște papă-lapte-nu-papă-macaroane, căci si-au imprăștiat bărbăția peste tot cu lașitate.

 =  inapoi la semnificatii
Cristea Loredana
[14.Mar.05 20:42]
Ai cam scrantit-o cu macaroanele care semnifica BARBATIA, cine , Doamne-iarta-ma si-ar dori o barbatie ca o macaroana, mai ales una la sufertas. Mai cauta prin ceasloavele tale , cred ca ai incurcat semnificatiile, sau macaroanele.

 =  Așa e
Daniel Ciolea
[14.Mar.05 21:50]
Ai dreptate, Lory, trebuie să mă Înclin în fața ta de data asta. Dar mai bine mă înclin eu, decât vreodată macaroana!
Mda, revăzând în Enigma, enciclopedia ce le știe pe toate, macaroana la sufertaș poate semnifica ceva pus deoparte pentru altcineva. E tot o metaforă, dar una care se înțelege ca specialitate: adică trebuie să fie și macaroana și sufertașul speciale. Simbioza macaroană-sufertaș datează încă din antichitate, se întâlnește prima oară la oamenii liberi din ținuturile de dincolo de pârâu, și a fost adesea folosită ca alternativă la formularea "Perestroika în haine de primăvară", pentru că sună mai melodios ca aceasta.
Așa zice enciclopedia. Acuma cred că e clar pentru toată lumea.

 =  foarte adanc
Cristea Loredana
[14.Mar.05 22:36]
mda.. e foarte clar, ai o inclinatie speciala catre acest sortiment de paste fainoase, asta ma face sa cred ca tu i-ai inventat gaura..(macaroanei), si nu m-as mira sa ai o anume legatura si cu branzoaica

 =  Bravul soldat Svek
Tacutu Mitica
[15.Mar.05 08:20]
Bravo copii!:)))), citesc si nu ma mai satur, parca ar fi un roman de Jaroslav Hasek, cu pataniile lui Jvek.Comentariile sunt ceva de speriat:))), ar trebui ca Miorita sa-si adapteze stilul la ele, sunt sigur c-ar avea succes.

 =  Să ne rugam să-i reîntâlnim
Ioan-Bogdan Florescu
[15.Mar.05 11:38]
Frumoasa scriere! Nina merita o așa recunoștință. Dragostea ta pentru ea este legata, iată, si prin aceasta amintire. Am cunoscut si eu o Nina, fosta soție a unui prieten. O femeie admirabila, foarte frumoasa. Am apreciat-o pentru ca era soția prietenului meu, ca era foarte liniștită si blândă si ca era foarte frumoasa. Era smerita, nu zâmbea decât când trebuia. Părea tristă și apoi am aflat că de fapt așa era. Îi murise un frate la 20 ani. De atunci era altfel. Murise ceva în ea. Noi murim puțin câte puțin cu cei dragi de lângă noi care mor. De fapt ei pleacă de lângă noi, pierd elementul de legătură cu lumea materială, corpul. Nina, soția prietenului meu, a murit si ea prematur, la 48 de ani.
Ca tine și eu am pierdut un frate. L-am iubit enorm. A plecat, blând, cum a fost toata viața lui. A plecat fără veste. Moartea lui mi-a schimbat existența. A murit ceva și în mine. Merg când pot la biserică și dau o liturghie pentru cei dragi, știuți sau neștiuți de mine. Am credința că bunul Dumnezeu vede iubirea noastră și le transmite lor semnele acestei iubiri.
Ai scris frumos și curat! O lacrimă vărs și eu pentru cei dragi ai noștri. Iar cel care i-a chemat la el are puterea să ne reîntâlnească cu ei și să le redea veșnic legătura cu toți cei dragi. Ce înseamnă câțiva ani pe lângă veșnicia Creaței Divine? Să ne rugam să-i reîntâlnim, să ne rugam pentru ei. Sacrificiul Domnului Isus ne dă speranța reînvierii.

 =  cu sinceritate
Cristea Loredana
[15.Mar.05 11:54]
Intr-adevar Bogdan, ai dreptate si respect si eu amintirile lasate de cei care nu mai sunt printre noi, dar se cade sa le evocam fara ciorba si macaroane, spre a nu le stirbi aerul de sobrietate care le-ar invalui.Venind scrierea din partea unui profesor , cu atat mai mult am pretentia sa citesc ceva adecvat evocarii unei persoane speciale.

 =  Ca de la profesor la profesor
Daniel Ciolea
[15.Mar.05 12:50]
Cred că e bine aduci un element palpabil într-o evocare, ca să capete mai multă greutate, mai mult gust, aromă etc. Și savoare. O ciorbică, o măslinuță și deja gata gustul cititorului a fost impresionat.

 =  interesant
maria tirenescu
[15.Mar.05 14:36]
Nu credeam ca va fi atat de interesant. Nu pot spune ca m-au amuzat comentariile. Cred ca va inteleg. Nu-mi este in fire sa ironizez tot ce aud. Cand eram mai tanara, eram mai ironica si aveam reactii violente. Acum, il inteleg pe tata care imi spunea: "Paziti treba, Ilisca!" Un fel de "Cainii latra, caravana trece." Va multumesc pentru interventii!

 =  foarte interesant
Cristea Loredana
[15.Mar.05 14:46]
Va multumim d-na prof.ca ne compatimiti tineretea, daca dvs. spuneti ca am latrat degeaba, asa o fi, dar nu stiu cine-i pagubasul, n-o sa va mai sacai cu comentariile daca le considerati inutile..o ultima rugaminte:,,paziti treaba Ilisca`` e oarecum in opozitie cu ,,cainii latra , caravana trece``, va indemna sa va paziti ceva, nu stiu ce, ...oare ati actionat cu nepasare?..atat.Va multumesc! Lory

 =  Vii sau viii?
maria tirenescu
[15.Mar.05 15:33]
Nu inteleg ce ai vrut sa spui cu "Vii cu cine?" Poate ai vrut sa scrii "viii".

 =  succes
Cristea Loredana
[15.Mar.05 15:48]
Pai e clar ca nu intelegeti, eu v-am spus sa va imprieteniti cu colega de limba romana, ar fi util, banuiesc ca numai pentru dvs.
Lory

 =  experienta reusita
maria tirenescu
[17.Mar.05 12:44]
Prietena mea este profesoara de limba romana. E drept ca are mai multi ani ca mine. Ea m-a sfatuit sa scriu. Si tot ea mi-a spus ca nu toti oamenii trebuie sa scrie la fel. Nu vreau sa scriu cum vad ca scriu altii. E treba lor. Pana cand cei de varsta mea nu vad nimic dubios, nu vad de ce mi-as schimba stilul.
Am si colegi tineri. Inscrisi la masterat la limba romana. Dar nu mi-au semnalat greseli. Am incredere in ei . Su foarte mult bun simt. Si chiar ma sfatuiesc cu ei.
Cireste ce vrei. Poti sa vizitezi ce vrei. N-am sa pun la inima rautatile, chiar daca autorii lor sunt "bine intentionati".




To be able to add comments you must be browsing using the language this text uses.

Use the existing link (near text registration date), or choose the specific language and acces this text again.

Go back !