agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 3975 .



Fericirile
personals [ ]
(Scrisori către ucenici)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Cuviosul_Ioan_de_la_Valaam ]

2006-12-21  | [This text should be read in romana]    |  Submited by Nicole Chinez




Fericirile
(Scrisori către ucenici)

27 iulie 1940

Fericită ești, dacă te simți ca un copil sărman în mijlocul oamenilor cultivați sufletește. Nu invidia și nu căuta euforii spirituale. Misticii caută asemenea senzații de har și în loc să obțină contemplația adevărată cad în năluciri diavolești. Domnul dă perceperea harului său celui care și-a curățat inima de patimi. Sfinții Părinți dobândiseră această stare, dar noi, păcătoșii, trebuie să ne rugăm cu căință și să-i cerem lui Dumnezeu ajutorul pentru a ne putea război cu patimile.
Patericul povestește ca un ucenic i-a spus bătrânului "Cutare vede îngeri". Bătrânul i-a răspuns: "Nu-i de mirare că vede îngeri, dar aș avea mare admirație pentru cel ce își vede păcatele".
Deși scurtă, această pildă a bătrânului este de o mare adâncime duhovnicească, căci nimic nu este mai dificil decât de a te cunoaște pe tine însuți.
Tu scrii "Cuvintele rugăciunii au devenit una cu Domnul și sunt de nedespărțit de Domnul Însuși". Nu greșiți, și așa și trebuie să fie.
Da, "bunătatea, bogăția, dragostea părinților și laudele ce ne înconjoară" sunt o mare piedică în viața duhovnicească. Sfinții Părinți se temeau de aceste ispite și le evitau pe cât posibil. Tocmai de aceea s-au retras în mănăstiri și în pustiuri. Dar tu nu ai nevoie să te retragi nicăieri. Străduiește-te să fii înțeleaptă ca șarpele și nevinovată ca porumbelul! Restul este trecător, gol și de mică importanță. Noi trebuie să ne aducem aminte și chiar să ne convingem că vom muri într-o bună zi. Și acolo, viața veșnică ne așteaptă, timpul se oprește. Doamne, fie-ți milă!
Te afli la o vârstă și la o întorsătură primejdioasă a vieții tale. Smerește-te și, până la moarte, nu te încrede în tine însăți. Dumnezeu să te înțelepțească!
Continuă să te rogi cum te rogi acum. Dacă ai Viețile Sfinților, te sfătuiesc să le citești din când în când; ele te vor inspira și te vor învăța multe.
Cu dragoste în Hristos.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!