agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 6143 .



Hermeneutica literară 1
article [ Creative ]
Constantin Noica

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [magul ]

2003-11-25  | [This text should be read in romana]    | 



"Când mergi prin pădure, mergi prin cuvântul pădure, când iubești, mergi prin cuvântul iubire. Când cunoști, mergi chiar fără să știi prin cuvântul cunoaștere. Când rătăcești, mergi prin cuvântul rătăcire, ca fiul risipitor."

"Dacă graiul nostru spune intr-adevăr lucruri care nu s-au rostit în alte limbi, și care le-ar putea îndemna pe acestea să se mlădieze după cuvântul nostru, atunci, în măsura în care există un rest românesc în cele ale gândului, suntem datori lumii cu acest rest."

"Limba noastră i-a creat “Sinelui” o pereche pe măsură “Sinea”, cu nimic mai prejos de perechile celebre din latină sau greacă: Logos și Eros, Aniomus și Anima. Sinele si Sinea se ivesc din nemijlocitul lumii și exprimă, în adânc, cununia omului cu lucrurile. Sinele nu se confundă cu Eul, este cu mult mai vast și mult mai adânc decât acesta. Eul rămâne mut când își descoperă sinele său cel mai adânc.

Sinea e un termen propriu limbii române și reprezintă principiul feminin, e precumpănitoare și nocturnă. Raportul Sinelui cu Sinea a fost ilustrat magistral de Eminescu : « Eu sunt un cuget , tu ești o problemă ». Lumea însăși ne apare ca un neîntrerupt dialog al Sinelui cu Sinea."

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!