agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 2064 .



Mâncătoarele de ruj de buze din Casablanca (42)
prose [ ]
O marocancă emancipată

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [dorarab ]

2014-10-27  | [This text should be read in romana]    | 



Când se deplasează cu avionul, gândul că sunt la 11 kilometri depărtare de sol, îi face pe numeroși oameni să-și povestească viața cu multă sinceritate unor necunoscuți, să mărturisească acțiuni socotite păcate, ca la spovedanie, cum numai în ajunul unei operații chirurgicale grele se mai întâmplă. Eram pasager al unei curse aeriene Amsterdam -Casablanca și în dreapta mea, lângă hublou, se găsea o tânără brunețică, cu ochii acoperiți de o pereche de ochelari negri, cu un profil de efigie grecească și nări fremătătoare. Buzele mari, intens rujate mi-au atras atenția, dar mai ales a stârnit interesul ocupantului fotoliului din stânga mea, un bărbat cam de 40 ori 45 de ani, șaten, cu o chelie mascată de mult păr adus de la ceafă. Ochii lui căprui-verzui priveau cu mare frecvență ceasul de mână, când nu erau ațintiți în gol. Mișcările lui agitate reflectau o neliniște mai intensă decât a celorlalți pasageri. Pentru o bună perioadă de timp comunicarea a fost non-verbală în încercarea de a restabili distanța personală, de cel puțin 45 de centimetri, atât de mult încălcată, deoarece fotoliile din clasa economică sunt alăturate. Comunicarea verbală s-a înfiripat când stewardesa a început să distribuie platourile cu mâncare. Pasagera a cerut în limba olandeză și a primit un pachet cu o banderolă galbenă pe care scria "no pork" (n.a. fără carne de porc).
- Sunteți olandeză? a întrebat domnul din stânga mea în limba engleză.
- Da, însă m-am născut la Casablanca, a răspuns în graiul lui William Shakespeare simpatica pasageră. Soțul meu este olandez și are o fermă unde cultivă lalele pentru export.
- Eu sunt cetățean american de origine română și mă numesc John Holtey.
- Aa, mai este un român aici! am exclamat eu în limba yankeilor ca să înțeleagă și marocano-olandeza. Mă numesc Doru Ciucescu și lucrez ca profesor la Casablanca. Ce doriți să vizitați în Maroc?
- Nu vin ca turist, ci să cunosc o marocancă în vederea căsătoriei, a răspuns urmașul unui fost supus al lui Mihai Viteazul. Femeile din America sunt afurisite, nu vor să stea la "coada cratiței", ci aspiră la rangul de soție-partener, considerând că și bărbatul trebuie să contribuie la pregătirea mâncării, spălatul vaselor, la curățenie. Eu am fost celibatar convins multă vreme, dar mi-am dat seama că "treburile femeiești" nu sunt chiar așa de ușoare și m-am hotărât să le transfer viitoarei soții.
- Dar, de ce nu v-ați orientat spre o româncă? am întrebat eu sincer mirat.
- Româncele au început să uite "bunele obiceiuri" învățate din moși-strămoși, s-au cuconit. Am auzit că femeile musulmane sunt cele mai supuse soții lor din lume.
- Scuzați-mă, că intervin. Mă numesc Mutaharrija (n.a. Emancipata) Tulpenmacher (n.a. Cultivatorul de lalele). Eu cunosc foarte bine ce este în sufletul musulmanelor. De mici, li se induce ideea că sunt inferioare bărbaților. Astfel, mărturia unei femei la tribunal este echivalată cu jumătate din aceea a unui bărbat, iar un fiu moștenește de două ori mai mult decât o fiică. De asemenea, în versetul 34 al suratei "Femeile" din Coran se spune "Bărbații au autoritate asupra femeilor datorită favorurilor pe care Allah le acordă (...) și când voi, bărbații, vă temeți că ele sunt infidele (...) băteți-le." Vă dați seama acum de ce ele au ajuns atât de supuse bărbaților.
- Aa, foarte interesant ce spuneți! a fost rândul lui John să exclame. Continuați, vă rog.
- La început, islamul a emancipat femeia în regiunea Golfului Piersic, unde existau moravuri dintre cele mai crude: femeile erau reduse la condiția de animale domestice, se practica omorârea fetelor nou-născute prin îngropare de vii în nisip. Mai trebuie să știți că musulmanii respectă atât Coranul, cât și "Hadit", care reunește unele vorbe ale celor din anturajul Profetului Muhammad, precum și "Sunna", în care sunt descrise unele comportamente ale Profetului Muhammad, cu valoare de norme. De exemplu, în Hadit 114 este scris: "Aișa a spus «Aveam șase ani când Profetul, 53 de ani, s-a logodit cu mine și nouă ani când a avut relații conjugale efective cu mine»". Sau Hadiț 4921 are următorul conținut: "Profetul a spus «Printre aleșii din Paradis, femeile sunt în minoritate»".
- Da, a intervenit româno-americanul, aici mi se pare că există mult adevăr. Femeile sunt mai păcătoase decât bărbații.
- Scuzați-mă, domnule John, dar aici sunteți în eroare. De exemplu, în Coran este scris că bărbații au dreptul să aibă patru soții și un număr nelimitat de concubine din rândul sclavelor. Dar, concubinajul nu reprezintă un adulter, o încălcare a fidelității conjugale? Femeia măritată, care comite un adulter este pedepsită la moarte prin lapidare, iar bărbatul însurat, care are concubine nu face păcate și poate ajunge în Paradis. Mutaharrija s-a oprit tremurând toată și a băut din paharul cu suc ca să se calmeze. John a profitat de răgaz pentru a continua șirul întrebărilor.
- Dumneavoastră ați plecat din Maroc pentru a vă emancipa? Ați găsit în Olanda un soț care nu vă bate? Lucrați? Sunteți soție-partener? V-ați convertit la creștinism?
- Aveți vreo idee despre viitoarea soție? am încercat eu să dirijez spre altă direcție subiectul conversației, care se dovedea a fi prea stresant...
- Vag, am apelat la o agenție matrimonială din America. Dacă o să mă căsătoresc cu Amina, atunci mă voi converti la religia musulmană. Mi se pare că are multe aspecte, care mi se potrivesc ca o mănușă.
- Atenție, stimate domn, l-a întrerupt Muțaharrija. Ca să deveniți musulman va trebui să vă supuneți unei operații de circumcizie, care este semnul legământului de supunere față de Allah. Credincioșii religiei mozaice fac același lucru pentru a-și arăta credința în Iahve. Creștinii nu sunt obligați să facă la această operație deoarece Sfântul Pavel a spus: "Circumcizia, simbolul legământului cu Dumnezeu, se face în inimă, suflet, și nu în carne, organe genitale femeiești sau bărbătești".
- Se mai poate face această operație la vârsta mea? a întrebat John cu voce tremurândă.
- Desigur, am intervenit eu. Avraam, patriarhul biblic a fost circumcisat pe viu la o vârstă venerabilă, când avea peste 80 de ani. În plus, nu de mult timp, un medic pakistanez a brevetat un dispozitiv cu ajutorul căruia această operație este mult mai precisă și fără riscuri neplăcute.
- Atunci mai am timp de gândire până la... 80 de ani, a murmurat John mai mult pentru sine.



.  | index








 
shim Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. shim
shim
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!