agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 1887 .



Mâncătoarele de ruj de buze din Casablanca (49)
prose [ ]
Un accident ciudat

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [dorarab ]

2015-10-10  | [This text should be read in romana]    | 





În ziua de joi, 16 martie 2000, mă întorceam spre casă de la Institutul Industrial Superior din Casablanca. Alesesem traseul obișnuit, care însemna să parcurg pe jos aproximativ 100 de metri pe bulevardul Ibn Tașvin până la sediul O.F.P.P.T. (n.a. "Office de la Formation Professionelle et de Promotion du Travail"), acolo s-o cotesc spre dreapta ca să urmez bulevardul Ba Hmad până la gara Casa Voyageurs – cale de circa 200 de metri, după care să iau direcția bulevardului Muhammad V - lung de aproximativ trei kilometri - până la piața Națiunilor Unite, lângă care locuiam.
Era amiază și soarele, ca în marea majoritate a zilelor de la paralela 36, strălucea pe un cer albastru caracteristic. Briza dinspre ocean mă învigora și pășeam mai ușor. Lângă mine se găsea studentul meu Hakim, un tânăr de statură mijlocie, brunet, tuns scurt, cu fața ascuțită și nas acvilin. Aveam același drum până la gara Casa Voyageurs. Discutam despre luna ramadan, care se încheia tocmai în acea zi și despre sărbătoarea care urma - Sărbătoarea Întreruperii, denumită și Sărbătoarea cea Mică.
Nu era prima oară când acest eveniment mă găsea într-o țară arabă, dar priveliștea mi se părea insolită de fiecare dată. Aveam impresia că aproape toate autoturismele de pe bulevarde transportau în exclusivitate ...berbeci. Capacele întredeschise ale portbagajelor lăsau vederii capete ornate cu două coarne încolăcite. Pe capota unor limuzine vedeam berbeci legați în cele mai ciudate poziții. În camionete, aceste animale erau confundate cu sardelele. Pe trotuare, un număr redus de pietoni mânau berbeci legați de picior cu o frânghie sau ținându-i de coadă, iar alții, mult mai puțini, purtau câte un astfel de exemplar îmblănit direct pe umeri. Asistam pe viu la... febra cumpărării berbecilor, care atinsese un maxim.
- Fiecare familie cu posibilități materiale corespunzătoare taie un berbec de Sărbătoarea Întreruperii, care începe când se termină postul lunii ramadan, mi-a comunicat Hakim. Motivul principal este că în zilele cât ține sărbătoarea, este necesară o cantitate mare de carne, mai ales la familiile numeroase, cu cel puțin cinci copii. De obicei, carnea berbecului sacrificat are trei destinații: familia, săracii și invitații.
- Care este diferența dintre Sărbătoarea Întreruperii și Sărbătoarea Sacrificiului?
- Sărbătoarea Sacrificiului celebrează sacrificiul pe care Allah, vrând să-i verifice credința, i l-a cerut lui Ibrahim să-și sacrifice propriul fiu – Ishac...
- Adică Isaac?
- Da! În ultimul moment, Allah i-a cerut să-l înlocuiască pe Ishac, aflat deja pe altarul de sacrificiu, cu un berbec. Această sărbătoare a credinței în Allah are loc în a zecea zi din luna "dzu al hija" a pelerinajului. Celălalt eveniment religios, Sărbătoarea Întreruperii celebrează sfârșitul postului lunii ramadan. Ea începe în prima zi a lunii următoare, denumită șaual și poate dura, în general, trei zile.
- Ai fost simplu și clar în exprimare și ți-aș da nota maximă la comunicare, l-am felicitat eu pe Hakim.
- Berbecii sunt hrăniți bine, chiar și în ziua sacrificiului, a dorit studentul să mai facă unele precizări, încântat de apreciere.
- Dar, în Casablaca, majoritatea caselor sunt lipite unele de altele, fără curți. Unde pot fi ținuți berbecii până în ziua tăierii?
- În casa scărilor sau în băi, dar, de cele mai multe ori, pe terasa situată deasupra ultimului nivel al blocurilor, unde ei sunt lăsați să se miște în voie, ca pe câmp.
- Ce pot paște berbecii pe... terasă? am încercat eu să înțeleg mai bine ce se întâmplă pe acoperișul blocului.
- În general, oamenii cumpără pentru ei varză, morcovi sau diverse semințe și boabe. După o săptămână de regim îmbunătățit, berbecii se îngrașă și, în consecință, se produce o mărire a numărului de infarcte printre consumatorii de carne cu seu...
Discuția a fost întreruptă la auzul unei bufnituri, produse în spatele nostru. Pe trotuarul de pe partea cealaltă a bulevardului Ba Hmad se aduna tot mai multă lume. Ne-am apropiat curioși și am văzut un berbec cu blana însângerată pe... capota înfundată a unui autoturism. S-a produs un accident de circulație, m-am gândit eu. Nu înțelegeam ce se discută, dar mi se părea ciudat faptul că autoturismul era parcat pe trotuar, cu partea din față intactă.
- Ce spun oamenii, cum s-a produs accidentul? l-am întrebat pe Hakim.
- Accidentul este ciudat. Nu autoturismul a lovit berbecul, ci invers și nu frontal, ci de sus în jos, a fost răspunsul primit.
- Vrei să spui că berbecul a căzut de pe bloc? am întrebat eu uimit.
- Așa este. A sărit și a căzut pe autoturismul parcat pe trotuar. În general, berbecii simt că li se va tăia beregata și încearcă să scape prin orice mijloace. Evadarea lui a fost ușurată de următorii factori: 1) zidul care împrejmuiește terasa de pe bloc a fost însuficient de înalt; 2) terasa a oferit destul loc pentru elanul săriturii; 3) berbecul a prezentat o detentă remarcabilă. Din păcate, el nu a știut că în spatele zidului îl aștepta un hău de zeci de metri. Asemenea cazuri nu sunt rare.
- Ai mai văzut astfel de accidente ciudate?
- Da, unul s-a întâmplat chiar la casa unchiului meu, care locuiește tot în Casablanca, a răspuns Hakim.
- Cât de înalt era zidul? am mai avut eu o curiozitate.
- Aproximativ 1,60 metri.
- Cum totuși, poate un berbec să sară o înălțime la care mulți cai profesioniști clachează?
- Caii aceia poartă călăreți pe spate, mi-a atras atenția discipolul meu.
- Ai dreptate, Hakim, hai să ne continuăm drumul, am spus eu, având grijă să păstrez o distanță convenabilă de zidurile blocurilor, care să mă ferească de accidente ciudate provocate de... berbeci.

.  | index








 
shim Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. shim
shim
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!