agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 3719 .



CARTEA MORTILOR
prose [ ]
Sufletul sau cele trei suflete

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Robert_Cohen ]

2002-09-25  | [This text should be read in romana]    |  Submited by Mihaela



Pentru egiptean ,personalitatea omeneasca era alcatuita din trupul vizibil si din elementele invizibile.
Omul are mai intai un nume personal, reprezentand mai mult decat un semn de identificare , si constituie o dimensiune esentiala a individului,un lucru viu.
In privinta numelui, egipteanii aveau o notiune magica:nume-cuvant pronuntat sau nume-scriere cu hieroglife.A cunoaste numele cuiva inseamna a avea putere asupra lui;in Cartea mortilor era deosebit de semnificativa dorinta de a afla numele demonilor si al fortelor intalnite in Duat,pentru a fi ferit de ele.
Vorbind despre trup, egipteanul folosea cuvantul khet dar aceasta notiune reprezenta indeosebi omul mumificat, "cadavrul viu", teapan si nemiscat in sarcofagul sau. In afara numelui si a trupului, fiinta umana avea o umbra sau un "dublu" (suf).
Sufletul era reprezentat de trei notiuni: akh,ba si ka.
Akh este un spirit, o forta spirituala su supranaturala care, opusa trupului, nu apartine decat cerului. Hieroglifa sa esteibisul cu egreta care mai inseamna si "a straluci".
A-si intalnit akh-ul insemna"a muri".
Ba constitue conceptia cea mai adecvata pentru a reda notiunea noastra actuala despre suflet.Hieroglifa straveche reprezinta o barza nragra,isr incepand cu dinastia a XVII-a, era o pasare cu cap de om. Ba este spiritul universal care insufleteste trupul si a carui disparitie provoaca moartea. Ba se poate plimba in voie dupa moartea persoanei respective, ca o fiinta independenta , si poate reveni pe locurile indragite de raposat sau isi poate potoli setea in micul bazin in care zeita sicomorului toarna apa, cu ibricul sau.
In cartea sufletului vietii se spune despre mort : "Tu vezi cu ochii tai, auzi cu urechile tale, vorbesti cu gura ta, mergi pe picioarele tale, ba-ul tau este divin in Duat".
Ka-ul reprezinta, impreuna cu Maat, una din nitiunile cele mai abstracte pe care ni le-a transmis gandirea egipteana si, datorita acestui fapt, dintre cele mai dificile de exprimat si de perceput de spiritele noastre moderne. "Ka-ul, scrie Serge Sauneron, este, de fapt, o manifestare a energiilor vitale, atat in functia sa conservatoare".
Dupa parerea lui Maspero, ka-ul era"o proiectare vie si colorata a figurii omenesti , un dublu care reprezinta, pana in cele mai mici amanunte, imaginea completa a obiectului sau a persoanei careia ii apartinea".
La nasterea omului, "Olarul divin ", insusi Khnum, a modelat ka-ul pe roata lui de olar.
Hieroglifa sa reprezinta doua brate opuse si indoite , cu mainile intinse catre cer, in semn de adorare.

.  |








 
shim Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. shim
shim
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!