agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 2208 .



Cine a inventat Legile lui Murphy?
personals [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [karmacristina ]

2008-05-13  | [This text should be read in romana]    | 



Cine a inventat Legile lui Murphy?
Dacă mai aud pe cineva spunînd că Murphy a fost un soi de Einstein și că a debitat cele mai celebre maxime, mă împușc! Dacă vă spun că Murphy a fost un inginer care a spus o singură dată un singur lucru deștept, mă credeți? Pentru că acesta e adevărul!
În 1949, în cadrul Forțelor Aeriene Edwards din California, Murphy al nostru figura ca angajat pe funcția de inginer. În timp ce lucra la un nou proiect, enervat peste măsură de tehnicianul angajat în cadrul bazei, a avut banala inspirație de moment să spună despre acesta din urmă că ,,dacă e vreo posibilitate să o facă prost, o va face”. Era vorba de reparația unei curele de transmisie, care a fost depistată că funcționa defectuos. La cîteva săptămîni de la eveniment, în cadrul unei conferințe de presă, un colonel al bazei, pe nume Stapp, a declarat că rezultatele excepționale obținute la proiectul respectiv se datorează ,,încrederii absolute” în ceea ce el a numit atunci ,,Legea lui Murphy”. Atît i-a trebuit presei să facă din bietul Murphy cel mai celebru autor de maxime de tip oximoronic.
Restul frazelor cunoscute ca fiind ale lui Murphy nu au nicio legătură cu el. Vreo zece ani le-a scornit presa, iar apoi încă vreo 50 de ani le-au inventat oamenii. Îngrozitor de repede s-a produs propagarea lor, iar cine auzea ceva mai deosebit spus, făcea repede legătura cu Murphy. Cîți Murphy n-a avut omenirea după 1949? Numai în România găsim o duzină; dar cel mai apropiat de caracterul celebrului american a fost regretatul Octavian Paler, care avea acest stil de începe o frază bine și a o termina prost; ,,Iubesc România cu o ură grea”, ,,Niciodată n-ai avut suficientă imaginație pentru a-ți închipui lumea fără tine”, ,,Memoria își amintește chiar și de uitare”, ,,Nu există poate ceva mai trist decât un om care vrea cu orice preț să fie vesel”, ,,Mai mult decît de Dumnezeu, mă tem de absența lui Dumnezeu”.
Și cu toate cele de mai sus, nimeni n-a pomenit vreodată de Legile lui Octavian Paler. Scor Murphy-Paler, 1-0. Să fie mai bun inginerul? Sau am fost noi suficient de proști să-i atribuim americanului toate frazele deștepte…
Refuz de aici încolo să mai vorbesc despre Legile lui Murphy. Numai faptul că le pomenesc dă impresia că au existat. Vorbesc în schimb despre Legile lui Paler, Legile lui Liiceanu, Legile lui Balzac… și poate chiar despre legile mele. Atîta timp cît nu sunt despre curele de transmisie, și legile mele ar putea exista! De altfel, toți ați debitat cîte o lege într-un anumit moment al vieții, fără să aveți acum în memorie conștientizarea momentului.



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!