agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 606 .



pe veranda
prose [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [UNomSimplu ]

2008-08-10  | [This text should be read in romana]    | 



Pe veranda….

Mi s-a intamplat sa mai petrec o seara de vara in casa parintilor mei! De la varsta de 15 ani si ceva, plecat fiind definiv in cautarea rostului, am ramas doar musafir in casa parinteasca. Barbatul de 37 de ani se transforma in copilul de 5 sau 6 ani, zburdalnic, neastamparat, pus mereu pe shotii. Parintii spre fericirea si incantarea mea inca mai exista, mai albiti,mai adusi de vremuri si de munci si mai sovaitori,poate chiar pisalogitori……..
Inserarea ma alinta cu o adiere racoroasa si miros de casa taraneasca, ce-mi provoaca dulci aduceri aminte, asezandu-ma pe ganduri ca in fata unui tablou de familie. Orasul nu e atat de departe, dar e suficient de indepartat ca sa nu-mi tulbure linistea cu agitatia si forfota lui.
In lumina lunii ce-si joaca v-ati ascunselea perpetuu printre nori, intrezaresc verdele frunzelor de vie ce acopera curtea, iata ca si-au recastigat prospetimea, admir increngatura intortocheta, din veranda observ cum au capatat o aureola delicata, cruda.
Incerc sa redescopar siropul perelor cu miez rosu ce odiniora il savuram cu o lacomie ceremonioasa din perii care acum nu mai exista si pe care doar eu ii mai vad si le simt gustul dulce dar amar.
Copilul din mine, visitor, strengar, se plimba cu pas saltaret si privire zburdalnica, prin curtea luminata de stele....ma priveste cu regret..... imi face cu mana,il urmaresc nemultumit ca nu ma pot alatura chemarii lui, prea multe vise,si prea grele amintiri ma tintuie-n loc.Mi-as dori sa-i spun s-astepte, insa e prea tarziu,in doar cateva clipe va fi si el matur.
Chicotitul lui ca un ecou, taie tacerea noptii, tulburand linistea din sufletul barbatului ghemuit cu barbia in causul palmelor, asezat pe veranda ascultand greierii. E liniste tipator de galbena, chiar palida, o liniste ce ma traspune intr-un schimnic al propriilor mele ganduri. Din cand in cand din peri imaginari din fata mai cade cate un fruct inca necopt, spargand linistea in ciuburi.Undeva printre crengi si palcuri de frunze se aude vaietul unei cucuvaie,o alta ii raspunde de pe alta creanga….
Peste fantana si liliacul din coltul gardului, se aud pe ulita copilariei mele ce altadat era mai curata pietruita decat acum asfaltata, tinerii ce se distreaza zgomotos. Dintr-o
masina se aude ceva ce suna a manea, si aburul copilariei se risipeste. Pe scarile verandei, greeri inventand mereu alte compozitii incanta auzul barbatului cazut pe ganduri cu barbia in causul palmelor.
I.P.B.iulie


.  |








 
shim Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. shim
shim
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!