agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 1397 .



Un suflet pereche - adevaratul prieten
personals [ Thoughts ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Dia ]

2005-10-29  | [This text should be read in romana]    | 



Un suflet pereche – adevaratul prieten ...

Necazuri si bucurii, secrete mici si mari, ganduri ascunse uneori chiar voit... ce sa faci cu atatea trairi, cu cine sa le imparti ca sa nu devina o “povara” prea greu de dus? Pentru asta sunt prietenii, ei sunt aceia care ar trebui sa fie langa tine, la bine si la greu. Dar pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa inveti cum sa-i chemi dar mai ales cum sa-i pastrezi. Parinte, frate, sot, nu sunt intotdeauna exact persoanele potrivite sa afle ce ai pe suflet. Ideal ar fi ca tocmai aceste fiinte dragi sa fie cei mai buni prieteni, dar cum sa-i spui mamei grijulii ca iar ai ramas fara bani, ca la servici ai probleme, cum sa-i spui partenerului de viata ca te-ai indragostit de alt barbat, cum sa-i impartasesti inocentului tau copil starile tale sufletesti? Trebuie sa existe cineva care sa te asculte si sa te inteleaga, sa te mustre fara a te pedepsi, sa se bucure si sa sufere alaturi de tine, sa te ierte si sa te ajute. Un suflet pereche, de asta ai nevoie si daca el nu este chiar unul inrudit, atunci priveste bine in jur ... Ai sa-l gasesti singura.
Dar intai trebuie sa te analizezi singura sa-ti descoperi calitatile dar si defectele. Asadar, nu poti avea pretentii la perfectiunea altora, cand si tu esti plin de mici defecte, ci doar la atributele prieteniei pe care o pot ei oferi. Analizeaza-te, in primul rand, pe tine si vezi si ce-ti doresti, dar si ce esti in stare sa oferi. Cel mai important criteriu insa, dupa care se naste si rezista o prietenie, este buna intelegere dintre doi oameni si dovezile consecvente ale acesteia. Dovezi pe care trebuie sa fii pregatita sa le oferi si tu oricand si oricat ai fi de ocupata cu altceva, in momentele cand prietenul/a are nevoie de tine.
Te simti in stare “sa sari” imediat ce esti chemata de omul drag care are nevoie de ajutorul tau? Daca da, treci la urmatorul pas si indrazneste sa intinzi mana.
E greu sa pastrezi o prietenie adevarata dar cu putin efort se poate, nu astepta numai sa primesti, prietenia se bazeaza pe reciprocitate. Nu profita de veniturile celor dragi, prietenii nu sunt obligati sa te intretina, pot doar sa te ajute la nevoie o data sau de doua ori, fiindca prietenii se ajuta la nevoie. Niciodata sa nu pui conditii, daca prietenul/a nu vrea sa-ti zica anumite lucruri nu o forta, las-o pe ea sa se deschida singura in fata ta. Nu amana sprijinul ce ti se cere, “maine” este prea departe pentru cel care sufera acum.
Unul dintre cele mai importante lucruri intr-o prietenie este acela de a nu fi posesiva, este imposibil ca sa existe cineva numai si numai pentru tine. Nu contabiliza dovezile de prietenie, ofera-le doar si primeste-le cu naturaletea cu care respiri, asta e o dovada ca stii sa pastrezi o prietenie.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!