agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 4828 .



A murit Alexandru Condeescu, directorul Muzeului Literaturii
press [ ]
Articol preluat din HotNews.ro si scris de D. Mihai, 15 aug 2007

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Lupisor ]

2007-08-15  | [This text should be read in romana]    | 



A murit Alexandru Condeescu, directorul Muzeului Literaturii


Alexandru Condeescu - cel care a condus timp de 17 ani, Muzeul National al Literaturii Romane a incetat din viata. Istoric, critic literar si editor, Dan Condeescu a reusit sa faca din Muzeul National al Literaturii Romane o institutie noua, vie, deschisa publicului de toate varstele, ca si iubitorilor de literatura de toate genurile.

Trupul neinsufletit va fi depus in Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane din Bdul. Dacia nr. 12. Funeraliile vor avea vineri, 17 august 2007, la Cimitirul Giulesti-Sarbi.

Nascut la 15 februarie 1950 in Bucuresti, Dan Alexandru Condeescu a absolvit Colegiul Sf. Sava (1969) si Facultatea de limba si literatura romana, sectia romana-franceza, la Universitatea din Bucuresti (1974). In anul 1978 a sustinut colocviul de admitere la doctorat cu tema „Redescoperirea realului si realismul burlesc in Renastere“.

Dupa 1990 a schimbat subiectul tezei cu „Nichita Stanescu. Geometria haosului (viata si opera)“. Sustinerea tezei - 1999; conducator de lucrare - acad. prof. dr. Zoe Dumitrescu Busulenga.


A debutat in 1972 in reviste studentesti si de specialitate cu articole de critica, stilistica si istorie literara (,,Amfiteatru'', ,,Limba si literatura''), apoi la revista ,,Luceafarul'' (1977), unde a sustinut rubrica de ,,Debut'' pana in anul 1987. A publicat numeroase articole, studii, prefete in revistele literare ale vremii.

A fost, pana in 1989, redactor la revista ,,Romania pitoreasca'' (,,Vacante in Romania'' cu versiunile engleza-franceza-germana), ceea ce l-a ferit de servitutile la care erau supusi angajatii editurilor si ai revistelor literare.

La data de 17 octombrie 1990 a fost numit, prin ordinul Ministerului Culturii (ministru Andrei Plesu), director interimar al Muzeului Literaturii Romane, fiind ulterior definitivat pe acest post in 1991. Din februarie 1992 a fost redactor-sef al revistei editate de Muzeul Literaturii Romane, „Manuscriptum”.

In acest interval, muzeul a fost restaurat integral, iar revista a ajuns cu aparitiile la zi. Atat muzeul cat si revista au avut in acest timp o activitate apreciata constant de catre public, specialisti si de opinia publica drept repere pentru literatura de astazi si pentru recuperarea patrimoniului literar.

A infiintat Editura Muzeului Literaturii Romane, coordonand o serie de colectii inedite, si a incercat sa modernizeze ,,conceptul'' de muzeu literar prin numeroase activitati cu scriitori, artisti, regizori si actori si, desigur, cu publicul, organizand colocvii, performance-uri, spectacole-lectura, teatru poem, club de lectura-cenaclu si o seama de expozitii literare de anvergura atat in tara cat si in strainatate.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!